Miul oli tässä nyt pari vapaapäivää ja jouluna olen taas töissä joten päätin vapaapäivinä tehdä itselleni pienen jouluaterian, pienellä tvistillä. Tein perinteista porkkanalaatikkoa, koska se vaan on niin hyvää, ja lisäksi tein bataattilaatikkoa ja perinteisen kinkun sijaan Char Siu-possua, eli kiinalaista BBQ-possua. Onnistuivat lopulta niin hyvin että päätin jakaa ohjeet täälläkin :)

20161221_161249.jpg

Bataatti-inkiväärilaatikko

½kg bataattia

n.2cm pala inkivääriä

1dl kuohukermaa

1/4dl puuroriisiä/mannasuurimoita (mie käytin riisiä)

1rkl vaaleaa siirappia

suolaa ja kanelia

Kuori ja pilko bataatti, keitä suolatussa (tai kasvisliemikuutiolla maustetussa) vedessä kypsiksi. Kun bataatit on noin puolikypsiä, pilko inkivääri ja heitä sekaan. Valuta kypsät bataatit ja soseuta, lisää joukkoon kerma, riisi ja siirappi. Tässä vaiheessa miulle kävi pieni kömmähdys, keittiöstä ei löytynytkään kanelia...! Hetken mielijohteesta kokeilin garam-masala mausteseosta ja se toimikin yllättävän hyvin :D Joka tapauksessa, mausta seos mieleiseksi ja kaada vuokaan. Ripota päälle korppujauhoja ja pari nokaretta voita. Paista 175asteessa noin 1h.

Porkkanalaatikko

½kg porkkanoita

3/4dl puuroriisiä

1-1½dl kuohokermaa

1 muna

1/4dl vaaleaa siirappia

suolaa ja kanelia

Keitä porkkanat suolatussa (tai se kasvisliemikuutio) vedessä kypsäksi ja valuta. Soseuta porkkanat ja lisää muut ainekset. Mausta mieleiseksi ja kaada vuokaan. Ripota pinnalle korppujauhoja ja pari nokaretta voita, paista 175asteessa noin 1h.

Char siu-possu

500-700g pala possun uunifilettä (mie käytin ulkofilettä)

2-3 sipulia (kevätsipuli, salottisipuli, normi keltasipuli, kunhan on sipuli :D)

3-4 valkosipulinkynttä

2-3cm pala inkivääriä

½dl soijakastiketta

1tl tummaa soijakastiketta (voi korvata myös normisoijalla jos ei löydy, tumma soija antaa lähinnä vain väriä)

½dl sokeria

1tl 5-maustetta

½dl riisiviinietikkaa

2rkl Hoi-sin kastiketta

Laita possupala esim. Minigrip-pussiin ja lisää kaikki muut ainekset sinne. Sipuli ja inkivääri viipaleina, valkosipulinkynnet ihan vaan veitellä murskattuna. Lisää myös kaikki mausteet. Marinoi possua vähintään 2h, mieluiten yön yli. Mie laitoin marinoitumaan illalla ennen nukkumaanmenoa ja paistoin seuraavana päivänä puolenpäivän aikaan.

Vuoraa uunivuoka foliolla ja kaada possu marinaadeineen kaikkineen vuokaan. Levitä kasvikset tasaisesti possun ympärille ja käännä possupala niin että rasvapuoli on ylöspäin.

Paista 175asteessa 1½-2h. Mie taisin antaa olla ensin puolisentoista tuntia tuossa 175asteessa ja sitten vielä 150asteessa puolisen tuntia samalla kun valmistelin laatikot paistoa varten.

Siinäpä nuo! Tein tuota Char siuta ensimmäistä kertaa mutta pyhä jysäys kun maiston ensimmäisen palan... ööö, NAM!!! Ei toki yllätä kun ottaa huomioon miten paljon mie tykkään hoisin-kastikkeesta mutta olipa silti aivan älyttömän hyvää! Pitää ehdottomasti tehdä joskus muulloinkin :D